Om renoveringen

Arsenalen i Strängnäs har av Armémuseeum fått tillstånd att renovera en stridsvagn m/21-29. Vagnen, som har individnummer 5, har tidigare stått uppställd på Pansarmuseet i Axvall. Renoveringen syftar till att vagnen skall bli körbar och så lik sitt 30-tals utseende som det är möjligt. Då det finns ett antal fotografier och filmer som visar hur vagnarna såg ut utvändigt bör detta vara möjligt. Det är dock mycket svårare att föreställa sig hur de såg ut invändigt då vi hittat endast två fotografier där man skymtar delar av inredningen.

Vagnen har stått som monument på P1 i Enköping tills i början på 70-talet då den flyttades till Pansarmuseet i Axvall och därefter har den stått inomhus. Detta har lett till att vagnen är i mycket gott skick, den har endast mindre rostskador och nästan all fast monterad utrustning är intakt.

Renoveringen görs på frivillig basis av medlemmar i SRMF, Sörmlands Regementes MuseiFörening, vilken numera fungerar som en ideell stödförening till Arsenalen.

Sommaren 2013 rullades vagnen in i vår verkstad och renoveringsarbetet tog sin början. Om 3 år dvs våren 2016 hoppas vi ha vagnen körklar.

One thought on “Om renoveringen

  1. Hej!
    Vagnen stod innanför vakten på P1 1968-69 när jag gjorde min värnplikt. Alltså är i början av 60 talet fel i texten ovan.

    LH

Kommentera